...........SİHİR SENSİN STYLE...........

Herşeye rağmen hayata güzel bakmak gerekli bence! hayat bize ne istediğimizi ne de hakettiğimizi vermiyor olsada yaşamaya değecek kadar sürprizlerle dolu olduğunu bilmekten asla kendimi alamıyorum çünkü ben kendimi ve hayatı herşeye rağmen inanın çok seviyorum...hayat kalleşliklerle de dolu olsa öyle insanlarlada yaşansa buna alışmak gerekli diyorum..Hayata küsmek kızmak değ,il sevdiklerimizi ve bizi sevenlerimizi yanımıza almak ve onlara bu hayatın tadını her geçen gün' hayatın kalleşlerine' isyan edercesine yaşamak ve bence sihir her zaman bizde ve unutmayalım ki her acıdan sonra yeni bir umut doğar bizim yarınlarımıza...Sihir Sensin ve hep böylede kalmalısın!

BEN HEP BÖYLEYİM NEDENİM VAR ÇÜNKÜ:NEFES ALMAK,HİSSETMEK,DUYMAK,GÖRMEK,DOKUNMAK,YAŞLANMAK,Y AŞATMAK,ÜRETMEK VE EN YAŞANILASI DEĞERDE ANNE OLMAK...
Benim gibi düşünen tüm arkadaşları umut dolu yarınlar mı bizi bekler yoksa biz umut dolu yarınlarımı bekler?


19 Şubat 2010 Cuma

EL EMEKLERİMİZ.........MUM YAPIMI......


shrsensnstyle-blog.com


MALZEMELER

9 inç (yaklaşık 23cm) boyunda 1 fitil.

1/2 pound luk balmumu veya 1/2 poundluk parafin. Eğer balmumu yerine parafin kullanırsanız 0.8 onsluk stearine de ihtiyaç duyacaksınız.

7 x 2 inçlik (yaklaşık 18x5 cm) bir kalıp.

Fitil iğnesi

Termometre

Boya

Koku; mumunuzu kokulu yapmak isitiyorsanız bunun için özel olarak satılan kokulardan kullanabilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Kalıplı Mumlar Yapma

Kalıplı mumlar her şekilde ve her boyda yapılabilir. Burada, kalıptan çıkarılan bir mum gösterilmektedir. Kap içi mumu da yapabilirsiniz; bu durumda mum kalıp içinde kalmaktadır ve kalıp mumun bir parçası haline gelmektedir.

Kap olarak güzel bir teneke kutu, bir deniz kabuğu, içi oyulmuş bir ağaç dalı, bir yumurta kabuğu veya cam bir kase vb. kullanabilirsiniz. Kap içi mumu yapmak için aşağıdaki talimatların alt kısmındaki nota bakınız. Bu tariften 7x2 inç (yaklaşık 18x5 cm) boyutlarında bir mum elde edilmektedir.

Malzemeler:

9 inç (yaklaşık 23cm) boyunda #1 fitil. Eğer önceden hazırlanmış fitil almadıysanız mum yapma işine başlamadan önce fitili hazırlamalısınız. Bunu, fitili yaklaşık 20 saniye boyunca erimiş parafin mumuna daldırarak yapabilirsiniz. Daha sonra fitili kuruması için parafinli kağıt ve mutfak folyosunun üzerine bırakınız

1/2 pound luk balmumu veya 1/2 poundluk parafin. Eğer balmumu yerine parafin kullanırsanız 0.8 onsluk stearine de ihtiyaç duyacaksınız.

Muma renk veya koku vermeyi planlıyorsanız parafini kullanınız ve parafini eklemeden önce eritilmiş stearine koku (sadece birkaç damla) ve renk ekleyiniz.
7 x 2 inçlik (yaklaşık 18x5 cm) bir kalıp. Kalıbı hazırlamak için temiz ve kuru olduğundan emin olunuz. Mumu kalıptan kolayca çıkarabilmek için kalıbın içine bir parça silikon sprey sıkınız. Kalıbın altındaki delikten fitili geçiriniz ve yukarıya doğru çekiniz. Fitilin üst kısmını bir fitil iğnesine geçiriniz ve kalıbın üzerine bırakınız. Bu, "gergi çubuğu " görevi görecektir. Kalıbı ters çeviriniz, fitili ortalayınız, gergin bir biçimde çekiniz ve bir parça kalıp mührü ile sabitleyiniz. Kalıptaki çatlakları kalıp mührü ile kapatınız.
İki katlı tencerenin üst kısmında ve orta ateşte balmumunu eritiniz ve 160° F dereceye getiriniz.Parafin mumu kullanıyorsanız ilkönce stearin ekleyiniz ve sonra sıcaklığı 190° F a çıkarınız. Farklı kalıp malzemelerinin farklı mum ısıları gerektirdiğini unutmayınız. Kullandığınız kalıp için farklı bir ısı derecesine çıkmanız gerekiyorsa, o ısı derecesine çıkınız. Mum doğru ısı derecesine ulaştığında onu dökme kabına aktarınız.

Mumu içine dökmeden önce kalıp ısısının oda sıcaklığına eşit olmasına (veya biraz daha sıcak olabilir) dikkat ediniz. Eğer kalıp soğuksa mum her noktada eşit olarak donmayacaktır.

Mumu kalıba dökmek için kalıbı açılı (eğri) tutunuz (bu hava kabarcıklarının oluşmasını önleyecektir) ve içi doldukça kalıbı yavaş yavaş düz konuma getiriniz. Kalıbın ağzından yaklaşık 1/2 inç
(yaklaşık 1,27 cm) (aşağıda olan bir noktaya gelene dek doldurmaya devam ediniz. Dar bir çubukla ve fitil iğnesi ile kalıbın içindeki mumu yavaşça karıştırınız ve kalıbın kenarlarını sıyırınız. Bu sayede içeride sıkışmış hava kabarcıkları çıkacak ve mum her noktada aynı şekilde donacaktır. Mumu yaklaşık bir saat soğutunuz.

Mum soğurken küçülebilir ve fitilin etrafında hafif bir çentik oluşabilir. Bu durumu düzeltmek için bir fitil iğnesi alınız ve çentiğe birkaç defa batırınız. Mumu daha önceki ısıtma derecenizde yeniden ısıtınız ve çentiği yeniden doldurunuz. Buna "çentik doldurma" adı verilmektedir. Mumu, bir saatin ardından yarım saat daha soğumaya bırakınız. Eğer gerekirse, düz bir seviye elde eden dek mumun çentiklerini tekrar doldurunuz.

Mum 6 veya 8 saat boyunca soğuduktan sonra ve kalıbın kenarlarından ayrılmaya başladığında onu kalıptan çıkarabilirsiniz. Küçülmesi için mumu yaklaşık 20 dakika boyunca buzdolabında tutunuz. Kalıp mührünü kalıbın altından çıkarınız ve gergi çubuğunu kullanarak mumu kalıptan çıkarınız. Gergi çubuğunu çıkarınız ve mumu ters çeviriniz. Fitili mumun alt kısmındaki yüzeyden kesiniz. Mumun alt kısmını düzeltmek için, içine folyo konmuş bir tepsiyi iyice ısıtınız Mumu sıcak folyonun üzerine koyunuz ve tabanı düzleşene dek birkaç saniye boyunca döndürünüz.Son olarak fitili üste 1/4 inç (yaklaşık 0,6 cm) kalacak şekilde kesiniz ve artık mumunuzu yakmaya hazırsınız.

NOT: Eğer kap içinde bir mum yapıyorsanız bir tel göbek ve fitil desteği kullanınız. Kabın ½ inçini (yaklaşık 1,27 cm) dolduracak kadar mum dökerek onu kabın alt kısmına sabitleyiniz. Mum kuruduğunda fitilin ucunu bir gergi çubuğunun etrafına sarınız ve çubuğu kabın üzerine bırakınız. Fitili gergin hale getiriniz ve ortalayınız. Kabı mumla doldurunuz ve yukarıda belirtildiği şekilde çentikleri gideriniz.



İPUÇLARI:

Mum yapımı eğlenceli olsa da her zaman başarılı sonuçlar elde edemeyebilirsiniz. İşlemlerin daha kolay olması için aşağıdaki ipuçlarını aklınızda tutmanızda fayda olacaktır.
Unutmamanızı önereceğimiz bir nokta da şu; eğer elde ettiğiniz üründen memnun kalmazsanız ya da hakikaten bir facia yarattıysanız, eritip tekrar başlayabilirsiniz. Yine de çirkin bir mum da diğerleri kadar iyi ışık verip, uzun süreli yanabilecektir.

Balmumunun Eritilmesi:

Her zaman çiftli kaynatıcı kullanıp, balmumunu ateşin üstünde bir kutuda, sıcak suyun üstünde eritin. Balmumunu ve boya maddelerini karıştırmak için önce balmumunu eritin, sonra boyayı ilave edin. Balmumunun ısısını kontrol için termometre kullanın.

Fitilin Yapılması

Balmumu kaynamadan fitili katmak gerekli. Yaklaşık beş dakika boyunca fitili balmumuna daldırın ve tutun. Dümdüz çekin, sertleşinceye kadar düz durmasını sağlayın.
kolay gelsin ...


KALIPLI MUM YAPIMI

: Malzemeler :

Mum Kalibi
Uygun kalinlikta fitil
Parafin
Mum boyasi (istege bagli)
Koku (istege bagli)
Eritme kaplari (Su dolu genis bir kap, icinde parafini eritmek icin daha kucuk bir kap)
Termometre
Isitici


- Kalibinizi dolduracak kadar parafini ve bunun %10-15’i kadar stearini eritme kabina alarak, ici su dolu genisce bir kapta benmari yontemi ile erimeye birakin. Parafinin icine su

damlamamalidir.

- Kalibiniz plastikse, dibini isitilmis bir civi vs. yardimiyla tam ortadan delin.

- Mumun kaliptan kolay cikmasi icin arap sabunu-su karisimi hazirlayin ve bir firca yardimiyla bu karisimi kalibinizin ic kismina, her tarafa gelecek sekilde surun. Sonra kagit peceteyle iyice kurulayin.

- Fitilinizi bir ucundan tutarak erimis olan karisima batirin, diger ucundan tutarak tekrar batirin ve donmaya birakin.

- Donan fitili kalibin icine gecirin; 1 cm’lik kismini kalibin disinda birakin. Kirlenmemesi icin, bu 1 cm’lik fitilin uzerine kucuk bir kagit parcasi vs. koyun ve uzerini bir cam macunu ile kapatarak,kalibin dibine yapistirin. Fitilin diger ucunu, kalibin agzina ortalayarak yerlestireceginiz bir kalem yada tahta cubuga tutturun. Kalem yada cubuk, kalibin icine dusmeyecek genislikte olmalidir.

Fitili kalibin tam ortasina gelecek sekilde ayarlayin.

- Boya kullanacaksaniz, karisiminizi dilediginiz sekilde renklendirin. Az miktarda boya ile acik renk, daha fazla boya ile daha koyu renk mumlar elde edersiniz. Mumunuzun son halinde hangi rengi alacagini gormek icin acik renk bir zemine bir damla damlatarak donmasini saglayin; yada daha iyisi 1 cm kalinliginda karisimi cam bardaga dokerek derin dondurucuya koyun.

Birkac dakika icinde donacaktir.

- Koku kullaniyorsaniz, mumunuz 80 - 85 C°’ye geldiginde kokuyu ekleyin (koku miktarini belirlerken ureticinin tavsiyelerine uyun) ve karismasini saglayin.

- Karisiminizi bu sicaklikta, agir agir, fitilin hizasindan kaliba dokun. (Kalan karisimi saklayin, daha sonra gerekli olacak.) Hava kabarciklarini gidermek icin bir cita vs. yardimi ile kalibin her tarafina hafifce vurun. Hic kabarcik kalmamali.

- Mum, donarken, fitilin cevresinde kucuk bir cukur olusturur. Bu normaldir. Kalibinizin disi sogudugunda ve fitilin cevresinde cukur olustugunda, bunu doldurmanin zamani gelmistir.

Kalan karisiminizi yine 80 – 85 C° sicakliga getirin ve mumunuzun dip kisminin duz olmasi icin yeterince karisim dokerek cukuru doldurun.

- Tamamen dondugunda ters cevirerek mumunuzu kaliptan cikarabilirsiniz. Mumu cikartmak icin, gerekirse kalibin tersine bir parca vurun yada bes ila on dakika buzlukta bekletin. Mumlari kaliptan asla kaziyarak cikarmaya calismayin.


Not: Dilerseniz boyayi basta eklemez ve mumunuzu kaliptan cikardiktan sonra boyayabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder